Pór

7. května 2012 v 19:44 | STELA
Pór, ktorý má oficiálny názov pór, je veľmi stará zelenina, ktorá pochádza z Prednej Ázie a jej liečebné účinky oceňovali už starí Gréci a Rimania. Obsahuje éterické oleje, ktoré mu dodávajú charakteristickú arómu, ostrú chuť, nie však tak moc ako má cibule. Delí sa na zimné odrody, ktoré sa častejšie pestujú u nás, sú veľmi trvanlivé, mrazu odolné a letné, ktoré sú zasa vhodné pre přímouspotřebu.
Je bohatý na vitamíny, hlavne vitamín C, E a B, ďalej obsahuje karotén, niacín, draslík, vápnik, fosfor a železo. V zelenej časti má až dvojnásobok vitamínov než v bielej, preto sa zelených listov nezbavuje, ale konzumujeme je tiež. Má diuretické vlastnosti, preto pomáha reumatikom a pri ochorení dnou. Zabíja baktérie a kvasinky v črevách a žalúdku, pomáha pri nadúvaní, zápche a črevných kolikách. Fosfor povzbudzuje činnosť mozgu a znižuje hladinu cholesterolu. Účinne pôsobí proti zmenách ciev spôsobeným starobou. Je to výborný preventívny prostriedok pri chorobách žíl, pôsobí proti krvným zrazeninám. Obsahuje tiež mangán a selén, ktorý podporuje imunitný systém.
Účinky na organizmus:
- Je vhodný pre reumatikov
- Povzbudzuje mozgovú činnosť
- Posilňuje srdcovú činnosť
- Čistí žalúdok a črevá od baktérií
- Znižuje cholesterol a krvné tuky
- Pomáha pri zápche
- Podporuje tvorbu väzivových tkáníb
- Podporuje prekrvenie

 


Anketa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama